Examens 2017-03-01T12:00:03+00:00

Het afnemen van examens

Het praktijkexamen
Het praktijkexamen voor een personenauto duurt ongeveer 55 minuten. Ongeveer 15 minuten van deze tijd wordt beschikbaar gesteld voor de introductie en toelichting op de uitslag achteraf. Onze instructeurs kunnen tijdens het examen met u mee rijden. Mocht u het eindexamen niet halen, is onze instructeur op de hoogte van eventuele fouten. Zo worden de rijlessen naar uw volgende examen efficiënter ingericht.

Een praktijkexamen bestaat uit een aantal onderdelen. Eerst maakt u kennis met de examinator. Als u eerder tijdens uw rijopleiding een tussentijdse toets heeft gedaan proberen wij dezelfde examinator in te plannen voor uw eindexamen.

Voor de rit
Voordat de rit begint wordt er een oogtest afgenomen, u leest een kentekenplaat van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Vervolgens worden er een aantal voorbereidings- en controlehandelingen handelingen uitgevoerd aan de examenauto. Dit is dezelfde auto als waar u uw rijlessen in heeft gevolgd.

Tijdens de rit
Tijdens de rit wordt u beoordeeld op een aantal onderdelen. Bijvoorbeeld de beheersing van de auto, kijkgedrag, het verlenen van voorrang en het rekening houden met andere weggebruikers. Totaal bestaat het examen uit zeven onderdelen. Mochten er tijdens de tussentijdse toets vrijstellingen zijn verdiend voor bijzondere manoeuvres, dan wordt dit onderdeel overgeslagen.

De uitslag
Na de rit volgt direct de uitslag in het examencentrum. Er wordt kort feedback gegeven op uw rit, waar moet op worden gelet tijdens het rijden, of hoe slaagt u de volgende keer wel? Als u geslaagd bent ontvangt u een verklaring van rijvaardigheid en verklaring van geschiktheid. Beiden worden geregistreerd bij het Centraal Rijbewijzen Register (CRB). Vervolgens besteld u bij de gemeente in uw woonplaats uw rijbewijs. Deze kan na 5 werkdagen worden afgehaald.

Meer leren? Het CBR licht zowel het theorie- als praktijkexamen uit

Meld je aan voor een proefles